@Bibelnissen skal den neste uken presentere for oss de ulike budsjett alternativene vi har på de ulike lagdelene, for å hjelpe deg med å ta de beste valgene.
2 år på rad har han havnet innenfor topp 5000 i verden, så denne mannen kan sine saker!
Take it away Bibelnissen!

Heisann, kjære lesere av FPLNOR.no. Jeg vil bare kjapt ønske velkommen til denne serien på totalt fire artikler som vil ta for seg budsjettalternativer i hver posisjon for kommende sesong: Willkommen. Vi starter med keeperne.

Aller først vil jeg anbefale å lese artikkelen som ligger ute om keeperkomboer. Der er’e mye bra greier.

Budsjettfordeling og keeperplassen
Keeperplassen er en posisjon som tradisjonelt sett blir nedprioritert rent budsjettmessig da man gjerne ønsker å spe på med offensive gærninger som kan score fire-fem mål i én og samme match (hei Kane, Lukaku og Aguero). Noen føler seg dog ikke komfortable med keepere fra klubber på nedre halvdel, og velger å legge det lille ekstra i potten som kreves for å få på plass en type De Gea, Lloris osv. Dette er keepere vi vet kommer til å levere mange clean sheets, og som dermed kan anses som trygge valg. De vil derimot ikke dra inn like mange save points som keepere fra klubber på nedre halvdel, fordi de spiller på lag som slipper til få skudd, slik at poengavstanden fra topp- til midtre- og nedre sjiktet blir begrenset. Med endringen som ble gjort før forrige sesong hvor keepere nå får mer BPS-poeng per save, så fikk vi til og med se at det var en budsjettkeeper fra et lag som slapp til mange skudd som dro inn aller flest keeperpoeng totalt. Når vi også legger til at offensive bidrag fra keepere hører de mest obskure sjeldenhetene til, så er jeg personlig av den oppfatning at keeperplassen er et optimalt sted å hente midler fra.

Dessverre koster nå fjorårets store keeperhelt 5.0, som gjør at han havner over pristaket jeg har satt for denne artikkelen, nemlig 4.5. Er du, som meg, på jakt etter en superduperbillig keeperløsning som et ledd i å finansiere offensivt krutt, så “bare with me”.

Potensielt røverkjøp?
Jeg vil starte med å ta opp keepersituasjonen i Newcastle, hvor Darlow (4.5) stod flest kamper forrige sesong, før Elliot (4.0) overtok plassen og per nå er klubbens førstekeeper. Elliot slet med en kneskade første halvdel av sesongen, og etter et par måneder på benken stod han de tre siste kampene i Championship, hvor han slapp inn kun ett mål, etter at Darlow hadde sluppet inn seks på de tre foregående. Trenden har fortsatt også inn i pre-season, der Elliot har startet alle tre kampene Newcastle har spilt så langt. Han har også tidligere vist at han kan være et ålreit FPL-prospekt, med 59 redninger og 4 clean sheets på 21 kamper for nettopp Newcastle i nedrykkssesongen 15/16.

Tim Krul er fremdeles i troppen, men har fått beskjed av Benitez å finne seg en ny klubb, og er ikke en gang registrert på FPL. Med forbehold om at Newcastle ikke henter ny keeper, så vil Elliot være eneste startende keeper til 4.0, men watch this space, for jeg vil ikke bli overrasket om det kommer noen inn her før seriestart.

Hvem er førstevalg, hvem er ikke?
Der den store majoriteten i 4.0-klassen er andre- og tredjekeepere, flyter første- og andrekeepere om hverandre når vi kommer opp på 4.5. La oss derfor skaffe oss en kjapp oversikt over hvem som faktisk spiller – og ikke. Vi vet allerede at Darlow trolig ikke forventes å være Newcastles førstekeeper, men hva med resten?

Antatte førstevalg til 4.5:
Foster (WBA)
Gomes (WAT)
Fabianski (SWA)
Hennessey (CRY)
Hart (WHU)
Begovic (BOU)
Ryan (BRI)
Lössl (HUD)

Noe mer usikkerhet knyttet til nedre halvdel da ingen av de har spilt en offisiell kamp for nåværende klubb, men slik jeg tolker det er de alle tiltenkt en førstekeeperrolle. Her får vi følge med på lagoppstillinger mot slutten av pre-season, som trolig vil gi oss de svarene vi trenger.

De som koster 4.5 og ikke forventes særlig spilletid vil da være Robles, Stekelenburg, Adrian, Randolph, Hamer, Jakupovic, McCarthy, Grant, Pantilimon, Boruc (se an her) og Darlow. Disse bør åpenbart unngås.

Mest fordelaktige åpningskamper
Sånn, da har vi kokt det ned til åtte reelle alternativer og en mulig gavepakke fra nord. Men hvem av de skal vi velge fra start? Jeg vil her se på kampprogrammet til hver enkelt keeper de første 7 rundene, men kommer ikke til å gå inn på potensielle rotasjoner. Jeg stopper etter 7 runder fordi andre landslagspause vil være etter den runden, og sannsynligheten for at man har brukt WC innen GW8 starter er stor. Regnbuens farger gir meg hjelp til å rangere vanskelighetsgraden av kampene, fra mitt subjektive ståsted. Grønn for lettest på papiret, gul for middels lett og rød for de aller tøffeste.

Foster (WBA): BOU bur STK bri WHU ars WAT
Gomes (WAT): LIV bou BRI sou MCI swa wba
Fabianski (SWA): sou MUN cry NEW tot WAT whu
Hennessey (CRY): HUD liv SWA bur SOU mci mun
Hart (WHU): mun sou new HUD wba TOT swa
Begovic (BOU): wba WAT MCI ars BRI eve LEI
Ryan (BRI): MCI lei wat WBA bou NEW ars
Lössl (HUD): cry NEW SOU whu LEI bur TOT
Elliot* (NEW): TOT hud WHU swa STK bri LIV

Konklusjon
Foster havner øverst på min liste grunnet stort sett grønne åpningskamper. Kun 6 clean sheets forrige sesong gjør mange skeptiske, men jeg mener det blir for enkelt å kun se på antall CS, og mener heller man bør se hva som faktisk ligger bak tallene. Da vil man se at WBA var blant lagene bak topp syv som slapp inn færrest mål totalt forrige sesong, og at de spesielt på hjemmebane var gjerrige. Sammenlignet med Bournemouth, som har populære forsvarsassets grunnet hele 10 CS forrige sesong, så ser man der at de totalt sett lakk som en sil. Jeg tror CS-antallet vil jevne seg ut for begge klubber denne sesongen, og derfor er jeg også noe skeptisk til Begovic. Under finner du en tabell jeg synes er meget interessant, og som jeg har lagt noe vekt på både i denne artikkelen, og når jeg skal ta for meg budsjettforsvarere i neste omgang (med tillatelse fra @FPLSecrets på Twitter, anbefaler på det sterkeste å gå inn og trykke follow om du ikke allerede følger).

En frekk variant dersom du ikke ønsker å være med på Foster-kjøret kan være Huddersfields nye sisteskanse Jonas Lössl. «HVA?? ANBEFALER HAN HUDDERSFIELD-KEEPER??», tenker du, og la meg bare da få presisere at dette er en for gamblerne. Vi ser ofte at det kommer opp poengmaskiner på keeperplass med de nyopprykkede lagene, som med sporadiske clean sheets og betongklaser med save points matcher de mer etablerte 4.5-alternativene. Eksempler på dette er Heaton både i 16/17 og 14/15, Gomes i 15/16 og Jakupovic i innledningen forrige sesong. Huddersfields grønn-gule åpningsprogram gir håp om at Lössl kan være den neste. Han kommer fra en skadeplaget og middels sesong med Mainz i Bundesliga, men hadde fjerde flest redninger i Ligue 1 med Guingamp i 15/16-sesongen (111 mot Subasic’ 118 som toppet) og leverte hele 13 clean sheets for laget som til slutt ble nummer 16. Kevin Trapp (PSG) hadde flest den sesongen med 18, til sammenligning.

De andre alternativene krever flotte rotasjonspartnere om man ønsker å unngå de aller tøffeste kampene. Samtidig vil det ofte være disse kampene som gir størst utslag på save points, slik at f. eks. Hennessey vil kunne gi en god kombinasjon av CS-vennlige hjemmekamper og bortekamper med stort potensiale for at det skal rase inn redningspoeng. Hart starter med to leie bortekamper, men er høyinteressant dersom man bruker sitt WC i den første landslagspausen, for da blir ting plutselig en god del greiere for West Ham.

Rangering
For å summere har jeg selvsagt tatt i bruk forskjellige varianter av månen. Jeg har gitt alternativene jeg har mest tro på nå i innledningen en fullmåne, de jeg mener kan forsvares, men som ikke er mine førstevalg, en halvmåne og de jeg ville styrt unna frem til første WC en skyggebelagt måne. Må da igjen bare få minne om at jeg har lagt stor vekt på åpningsprogrammet til hver enkelt av disse keeperne, også får det å finne en god rotasjon være opp til de som skulle ønske roterende keepere. Lykke til med valg av burvoktere!

? Foster, Lössl, Elliot*
? Hennessey, Hart, Begovic, Ryan
? Gomes, Fabianski

Facebook Comments