@Bibelnissen presentere til deg de ulike budsjettalternativene vi har på de ulike lagdelene, for å hjelpe deg med å ta de beste valgene. Nå er turen kommet til spissene.
2 år på rad har han havnet innenfor topp 5000 i verden, så denne mannen kan sine saker!

Bonjour, kjære lesere av FPLNOR.no, og velkommen til fjerde og siste del av denne artikkelserien om budsjettalternativer i årets FPL-sesong. Hvis du ikke har lest de tre første delene enda, så anbefaler jeg å gjøre det før du begynner på denne. God lesning!

Keeperne
Forsvarerne
Midtbanespillerne

Budsjettfordeling og spissplassene
Som nevnt i de to første delene, så er de defensive posisjonene i laget ofte de som blir tillagt den minste delen av budsjettet i et Fantasy-lag. Da må det nødvendigvis være posisjoner som drar nytte av ekstra midler også, som midtbanen, som vi har vært innom, og spissplassene. Men det man sparer inn på et billigere forsvar og én-to budsjettmenn på midtbanen, er ikke nok til å kunne velge fritt på topp. Med dette utgangspunktet skal det fint være mulig å velge to av de tre plassene helt øverst på banen uten begrensninger, før man trolig må se seg om etter et noe billigere alternativ på den tredje og siste plassen. Det er her denne artikkelen kommer inn. I likhet med keeperplassen, forsvarsposisjonene og midtbanereservatet skal vi nå forsøke å finne de beste kandidatene til å fylle en rolle som budsjettspiss.

Forrige sesong var det manko på spisser i denne priskategorien som leverte, men tidligere sesonger har gitt oss Vardy, Deeney, Ighalo, Austin, Demba Ba og til og med dobbelt gullstøvelvinner Harry Kane som jevne poengsankere.  For de som ikke spilte FPL i 14/15-sesongen, så kan jeg fortelle at Kane var tilgjengelig til den nette sum av 4.8 millionos da han brøt inn i Spurs-laget. Nå er det andre tider, og Kane er blant spissene vi prøver å gjøre plass til når vi nå skal forsøke å finne den neste spissen som presterer over sitt prisnivå. Mangelen på budsjettspiss i fjor fører mange inn i fristelsen av topptung spissrekke, og det kan være starten på en ny trend. Jeg velger å tro at forrige sesong var et avvik, og at den verdifulle enableren på topp vil returnere denne sesongen.

Alternativene fra opprykkslagene
Dette blir en kortere affære enn da jeg tok for meg midtbanealternativene fra opprykkslagene, fordi det kun er tre spisser å velge mellom, med mindre man mot formodning skulle ønske en spiss som ikke er antatt å starte kamper. Og det vil vi jo ikke.

Jeg begynner med serievinneren Newcastle, som ved første øyekast har det mest appellerende alternativet. 23 mål på 32 opptredener forrige sesong og fint åpningsprogram – hva kan gå galt? Gayle (6.5) er en av mine favoritter i billigsegmentet i år, men har en mildt sagt rufsete skadehistorikk. Dette understrekes av at han ikke spilte de to siste treningskampene grunnet småskade, og at han er usikker til seriestart. Når han er skadefri, så forvent mål fra denne fyren. Han hadde tre sesonger med Palace i PL før han gikk til Newcastle før forrige sesong, og mange er skeptiske fordi de har inntrykk av at han ikke tok nivået den gang. Faktumet er heller en kombinasjon av mangel på tillit og skadeproblemer som holdt ham utenfor. Da han var på banen, scoret han i et jevnt tempo.

Brighton ble nummer to, og deres førstevalg er den notoriske Championship/League One-goalgetteren Murray (6.0). Litt samme historie som med Gayle for denne mannen; lite spilletid i Palace og Bournemouth, men når han spilte, scoret han en grei mengde mål. Som Gayle, scoret han 23 mål forrige sesong, men fordelt på flere kamper. Litt vanskeligere å forsvare ham enn Newcastle-spissen, da alderen på ingen måte er på Murrays side. Fyller 34 i september, og har fremdeles til gode å spille regelmessig på øverste nivå.

Hos Huddersfield var det Nakhi Wells og Elias Kachunga som delte på spissrollen forrige sesong, men med innkjøpene av Mounie og Depoitre er det trolig at Wells vil være reserve, mens Kachunga tar plass i treeren bak spissen – som ventes å være Mounie. Med fire mål i pre-season har han fått en god start på karrieren i Yorkshire-klubben. Klarer han også å overføre de flotte scoringstallene fra Ligue 1 til PL (14 mål på 35 kamper for bunnlaget Montpellier), så vil 6.0 være veldig god verdi for den unge benineren.Nysigneringer – umiddelbar suksess?

Det er ikke bare Huddersfield som har hentet ny spiss i sommer. Faktisk er det så mange klubber som har fått nytt spissblod i stallen at jeg har valgt å gi de en egen liten spalte.

Det største navnet som har kommet inn her er West Hams Chicharito (7.0). Godt kjent for PL-fans fra sin tid i United, hvor han ofte ble brukt som impact sub, og dermed har en veldig god goals/minutes-ratio i ligaen (mål per 130. minutt). I Leverkusen fikk vi se ham i rollen som lagets hovedspiss, hvor han leverte meget godt det første halvannet året, før vårsesongen i år gikk noe mer trått, mye grunnet skadeavbrekk. Likevel, dette er en proven målscorer som med sin historikk har blitt gitt en meget hyggelig pris, og dermed automatisk blir interessant. Så blir spørsmålet hvor lang tid han bruker på å finne seg til rette i West Ham, og hvor gode West Ham er offensivt nå som de har forsterket med et par solide kjøp.

Til samme pris som Chicharito finner vi Leicesters nyervervelse Iheanacho, som ble prissatt ut i fra at han kun skulle få sporadiske opptredener for City. I Leicester er han ventet å få en startrolle sammen med Vardy på topp, og klarer resten av Leicester-laget å fore disse med gode sjanser, så vil det bli mange mål. Iheanacho har nemlig, i likhet med Chicharito, en imponerende mål/minutt-ratio i PL fra tiden i City (mål per 106. minutt, dog mindre sample size). Der viste han at han kan være enormt effektiv så lenge sjansene skapes for ham, så det blir nøkkelen til suksess nå som blåfargen på drakten har blitt noe mørkere.

Salomon Rondon hadde en flott førstesesong for WBA, før forrige sesong var noe mer trøblete. Pulis-lag har aldri vært kjent for å skape masse sjanser og score mål, noe som også tidvis var tilfelle i fjor, selv om de hadde noen målrike hjemmekamper. Med lite måltrussel og kreativ kraft, har Pulis nå hentet inn Jay Rodriguez (6.0) fra Southampton, som skal bidra til at WBA scorer flere mål i en støtterolle for Rondon på banen. Før benbruddet som holdt ham ute hele 14/15-sesongen leverte han en kanonsesong med Soton i 13/14, og har siden hatt begrenset antall minutter på banen per sesong, men stort sett levert når han har fått spilletid over en lengre periode.

Den neste jeg skal nevne her kunne på mange måter også vært plassert under opprykksspalten. Vedkommende scoret nemlig hele 23 ligamål for Bristol City i Championship forrige sesong (altså like mange som Gayle og Murray), og var med det blant ligaens toppscorere. Der var han på utlån fra Chelsea, og selv om Bristol City ikke rykket opp, så har han nå gått på nytt utlån – denne gang til en PL-klubb; Swansea. Jeg snakker selvfølgelig om Tammy Abraham (5.5), som er den billigste spissen jeg nevner i denne artikkelen, da spissene til 5.0 og ned er vandrende spørsmålstegn når det kommer til spilletid (dette er også noe av grunnen til at jeg foretrekker 3-4-3, men det hører en annen artikkel til). Har vært i form gjennom pre-season, og har et enormt potensiale.
De etablerte

Med så mange nysigneringer hos lag som vanligvis har spisser i denne prisklassen, så er det færre trygge, etablerte valg enn normalt. Jeg var så smått innom Rondon (6.5) da jeg introduserte Rodriguez, og med WBAs program burde han absolutt være aktuell. Likevel er det nesten ingen jeg snakker med som har vurdert ham – undertegnede inkludert. Det han leverte i fjor var ikke mye å skryte av, og han viste at han kunne gå i lange perioder uten mål – også når kampprogrammet var grønt og fint.

Jeg kan ikke mase om fint kampprogram uten å trekke frem et navn eller to fra Southampton igjen. Det blir som å prate om gamle Liverpool-helter uten å nevne Morientes. Noe av det jeg har fulgt mest med på i PS har vært hvem som ser ut til å være Pellegrinos foretrukkede spiss. Etter å ha startet, scoret, assistert og spilt hele kampen i siste treningskamp mot Sevilla, ser Gabbiadini (7.0) ut til å være favoritten foran en av mine store FPL-favoritter Austin (6.5). Mange FPL-managere har et komplisert forhold til Gabbiadini etter DGW-fadesen forrige sesong, men jeg tenker at det er fornuftig å sette en strek over det og tenke at ny sesong betyr blanke ark. Før skaden i fjor scoret han seks mål på fire kamper, og brukte tid på å komme i gang igjen (derav DGW-fadesen). Men selv om Gabbiadini virker å være førstevalg, så anbefaler jeg å også følge med på Austin, da pre-season har vist at det ikke er utenkelig at de starter sammen. Når Austin spiller, så scorer han.

Forrige sesongs store bandwagon basert på PS-form var utvilsomt Burnleys Andre Gray, som med ni mål i sesongoppkjøringen befant seg på mange lag ved sesongstart. Han huskes som en flopp, men det er mest grunnet suspensjonen han fikk etter at det dukket opp noen motbydelige, men gamle tweets. Før suspensjonen leverte han ett mål og en assist på tre kamper, som er godkjent for en 6.5-spiss. Etter suspensjonen kom han aldri helt i gang og ble ofte benket. Men der Gray slet, var lagkamerat Vokes en helt for mange på sesongtampen, og vi har sett tidligere at spillere med en god vårsesong drar med seg det også inn i sesongåpningen.

Til slutt vil jeg nevne en fyr jeg var innom helt i begynnelsen av artikkelen – nemlig Troy Deeney. I første sesong etter Watford-opprykket var han, sammen med Ighalo, en fantastisk kilde til FPL-poeng på høsten – og det til spottpris. Forrige sesong var tøffere, og gjennom våren ble han gjentatte ganger benket av Mazzarri. Nå har han og Watford fått ny manager (igjen), og så gjenstår det å se om han finner tilbake til 15/16-formen under Silva.

Mest fordelaktige åpningskamper
Sånn, da har vi vært gjennom de alternativene jeg ser på som både hetest og kaldest. Men hvem av de skal vi velge fra start? Som med de andre posisjonene, vil jeg her se på kampprogrammet til hvert enkelt lag de aktuelle angrepsspillerne tilhører de første 7 rundene. Jeg stopper etter 7 runder fordi andre landslagspause vil være etter den runden, og sannsynligheten for at man har brukt WC innen GW8 starter er stor. Regnbuens farger gir meg hjelp til å rangere vanskelighetsgraden av kampene, fra mitt subjektive ståsted. Grønn for lettest på papiret, gul for middels lett og rød for de aller tøffeste.

WBA: BOU bur STK bri WHU ars WAT
WAT: LIV bou BRI sou MCI swa wba
SWA: sou MUN cry NEW tot WAT whu
BRI: MCI lei wat WBA bou NEW ars
HUD: cry NEW SOU whu LEI bur TOT
NEW: TOT hud WHU swa STK bri LIV
BUR: che WBA tot CRY liv HUD eve
SOU: SWA WHU hud WAT cry MUN stk
LEI: ars BRI mun CHE hud LIV bou
WHU: sou mun new HUD wba TOT SWA

 

Konklusjon
Det er vanskelig å komme utenom Southampton og WBA igjen. Programmene er rett og slett for fine. Med usikkerhet rundt spilletiden til Austin, er Gabbiadini min foretrukne Soton-mann. Tross blank og straffebom og knapt plusspoeng og what not i DGW for noen måneder siden, så viste han før skaden at han har PL-nivået inne, og gjennom sommeren har han også vist god form. Med noen helt enorme åpningskamper, så ligger det et potensiale for en pangstart for Gabbiadini og Soton her. Hos WBA er det litt mindre rett frem, da vi har to alternativer som trolig kommer til å starte sammen, i litt forskjellige roller. Ustabiliteten i poengene til Rondon gjør at jeg heller ønsker å satse på Rodriguez til en halv million billigere. Tross en utgangsposisjon i treeren bak Rondon, så mener jeg potensialet for målpoeng er vel så stort, og det at Rodriguez spiller der han gjør trenger ikke være negativt for ham. Han har faktisk flere skudd i boksen per spilte 90 fra en utgangsposisjon bak spissen, enn han har når han spiller spiss (2.34 mot 2.17).

Gayle er et lite sjansespill mtp skadehistorikken, men med gode åpningskamper, kan det være verdt risikoen – gitt gladmelding fra La Rafa som tyder på at han er frisk og rask til søndag. Jeg var inne på de gode scoringstallene da jeg introduserte ham i stad, og kan nevne at på 2735 minutter i PL for Palace, så scoret han 15 mål og leverte tre assists (mål hvert 180. minutt). Det er gode tall for en budsjettspiss. 14 mål og tre målgivende på 35 ligakamper i Ligue 1 er også mer enn godkjent for en spiss til 6.0 – enter Steve Mounie. Selvsagt er Ligue 1 noe helt annet enn PL, men det er fristende å ta sjansen på at han klarer å dra med seg lignende scoringstall også inn i PL. Trekker vi fra straffemålene til Lacazette så var det kun seks mål som skilte de to. Jeg er positiv, men det er selvsagt en risiko knyttet til det han er ny i ligaen, og at Huddersfield som lag debuterer i PL.

Chicharito, Iheanacho og Abraham deler alle det at jeg synes de er utrolig spennende alternativer, men at åpningsprogrammet deres er for surt til at jeg personlig kommer til å starte med noen av dem. Leicester og Iheanacho har grusomt program lenge, mens Chicharito og Abraham får det litt mer lysegrønt rundt de tider de fleste (mest sannsynlig) velger å spille sitt wildcard. Da vil disse to være høyaktuelle, men det er verdt å følge med på Abrahams posisjon i laget når Llorente returnerer fra skade.

Tøffe kamper har også Gray og Vokes, samt Deeney. Disse ser jeg også på som noe mindre appellerende kandidater enn de tre som er nevnt ovenfor, basert på det vi fikk se av disse forrige sesong. Jeg er skeptisk til om Vokes klarer å følge opp den flotte vårsesongen, men mener de to andre har potensiale til å periodevis i sesongen være gode picks – gitt at de får spille regelmessig.

PS: Per innsendelse av denne artikkelen er Gray fremdeles Burnley-spiller, men han ble klar for Watford 9/8. Poengene står fremdeles, da de samme poengene gjelder Deeney.

Rangering
For å summere har jeg også denne gang tatt i bruk forskjellige varianter av månen. Jeg har gitt alternativene jeg har mest tro på nå i innledningen en fullmåne, de jeg noe mer avventende til en halvmåne, og de jeg ville styrt unna frem til første WC en skyggebelagt måne. Her har jeg lagt vekt på åpningsprogram så vel som rolle i laget og individuelle ferdigheter. Lykke til med valg av billigspiss!

? Gabbiadini, Gayle, Rodriguez, Mounie
? Hernandez, Rondon, Austin, Abraham
? Iheanacho, Deeney, Gray, Vokes, Murray

Facebook Comments