Så er vi her igjen. Den deilige juli-måneden. For mange en tid for feire, hvile og tid i sola, for andre en tid med oppladning for det som venter rett rundt hjørnet:

Premier League.

Dette er tiden på året hvor lagene åpner lommebøkene, og forsøker å smelle inn nye stjerner på fotballhimmelen.

Du sitter gjerne hjemme, på hytta, feriehuset eller ei strand i sydligere strøk, og følger spent med. Hvorfor? Jo, verdens beste Fantasy-spill, Fantasy Premier League (FPL), er jo sluppet og du har sikkert allerede startet å se på hvordan laget ditt skal se ut.

FPL, et spill som i fjor ble spilt av over 4.5 millioner spillere rundt om i verden, mens her i Norge var ca 113.000 lag registrert. Attpåtil hadde vi nordmenn helt i toppen. Nordmenn elsker FPL, og FPL gir fotballen en ekstra dimensjon.Hva skyldes denne fasinasjonen for FPL?

Det gir Premier League en ekstra dimensjon. Du ønsker gjerne sette sammen et drømmelag med de beste spillerne for å vise kompisene dine at du har bedre peiling, eller kan PL best. Det gjør deg garantert hektet. Plutselig tar du deg selv i å følge intenst med på en sen mandagskamp mellom West Bromwich og Swansea, fordi du kanskje har fjorårsfavorittene Gareth McAuley eller Gylfi Sigurdsson på laget. Skårer en av dem, sitter du plutselig å jubler, selv om du heier på et helt annet lag. Det er sånne ting FPL gjør med oss fotballsupportere. Umulig å ikke bli hektet.

Da er det godt med noen tips for hvordan du skal slå dine argeste konkurrenter. Vi antar mye av dette er kjent stoff for de som har spilt spillet til fingerspissene tidligere, men håper de kan være til nytte for å belyse enkelte punkt som en tar for gitt.Taktikk først.

Her er meningene mange. Noen synes tre bak er best, andre fire og noen til og med fem. La meg skyte inn litt fakta. Følgende formasjoner har aldri vunnet FPL gjennom en hel sesong:

5-3-2
4-4-2
4-5-1
5-4-1

Det er ingenting i veien for å bruke disse formasjonene enkelte runder, men det er som oftest mest poeng å hente fremover på banen. Derfor vil du også ha flest mulig offensive. Den mest suksessrike formasjonen gjennom tidene er: 3-4-3.

Det er også min favorittformasjon, selv om jeg oftere og oftere tyr til 3-5-2. Det kommer helt an på hvor jeg ser størst potensial til enhver tid.

Lagdelene

Vi har sluppet noen innlegg som tar for seg kvar lagdel, og de kan du lese ved å klikke deg inn på linkene:
Keeperkombo
Forsvar – 5-stjernes forsvar eller budsjettforsvar?
Midtbane – Power 5 eller god miks?
Angrep – 3 eller 2 superstjerner?

Slik velges spillerne:

Først og fremst finner vi de klubbene som er mest interessante. Da vurderes de ofte etter tilnærming klubben har til kampene, og evnene de har til å gjennomføre de planene. Gode eksempler på defensiv tilnærming med god gjennomføringsevne er Burnley, WBA, Southampton og Manchester United.

De er solide, går ofte for å holde nullen og har rutinen til å få det til.

Motsatte eksempler er tradisjonelt sett klubber som West Ham, Bournemouth og Watford.

Dette er klubber som gjerne går for 2-0 og 3-0, i stedet for å ri inn 1-0. Her kan det bli endringer i årets sesong naturligvis.

Spesielt siden Watford har en ny defensivt anlagt trener inn dørene, og både WH og Bournemouth har forsterket seg defensivt, men de må vise at de har skjerpet seg først, før det hoppes på spillere defansivt med de lagene.
Det må nemnes at Daniels og Cresswell begge er gode spillere å ha på laget fra begge lag da de bidrar mye offensivt.

Midtbane og angrep:
Her er det viktig å mikse godt mellom gode spillere du vet garanterer poeng runde etter runde, og spillere som er rimligere men har potensiale.

Vi kan kjapt nemne Man City, Arsenal, Man United, Liverpool, Chelsea og Tottenham. Alle disse lagene har gode offansive spillere som vil gi poeng runde etter runde. Dette er viktig for å sørge for fast income av poeng

Så har vi spillerne som er priset lavere og som nødvendigvis ikke gir mer enn 2-3 poeng på vanlig basis, men som en forventer målpoeng i fra annenhver kamp.
Vi har noen spennende spillere i f.eks Tom Ince, Tom Carroll, Knockart, Ritchie og Phillips.
Nøkkelen er her å sjå etter en x-faktor. Den faktoren kommer av at de har hjørnespark for et dødballsterk lag som f.eks Matt Phillips på WBA.
En annen ting kan være fast straffetaker, frisparktaker eller en som spiller i 10’er rollen bak spissen, som igjen fører til at han ofte kommer i posisjon.

I angrep er det viktig at du tenker igjennom om du skal legge igjen “alle” pengene i 3 dyre spisser, om du bruker 2 dyre og en benkesliter for å kjøre 3-5-2, eller en middelpriset spiss til å hjelpe i 4-3-3/3-4-3, som f.eks Gayle eller Austin.

Alt henger i hop med hvordan du ønsker sette opp laget og hvor stor rotasjonsgrad du ønsker haKampprogram

Når vi har gjort prioritering av klubber, ser vi på kampprogram. Tar gjerne 5-8 kamper av gangen, og ser på hvem som har bra program. Hjemmekamper er mye av nøkkelen her. Forsvarsspillere har større sjanse til clean sheets hjemme, mens mange offansive spillere liker seg bedre hjemme enn borte. Prøv å være litt obs på dette.
Andre spillere spiller like godt borte som hjemme. Vi skal gjennom sesongen prøve gi informasjon om de eksemplene vi s er.

Par gode eksempler er:
Burnley: Hadde knapt en clean sheet borte, mens hjemme var de bunnsolid og holdt mange nuller.
Lukaku: Scoret nesten ikke bortemål, mens han bøttet inn hjemme for Everton i fjor. Hvordan dette blir i år er ikke lett å si da han har byttet klubb.

 

Spillere ute av posisjon
Det er en hærlig følelse å finne spillere som er listet opp som forsvar og spiller ving, eller midtbane som spiller spiss. Disse er spillere ute av posisjon, eller på engelsk: OOP players.
Vi snakker ikke om spillere som er listet som angrep og spiller midtbane, eller midtbane og spiller forsvar.

Hvorfor er dette så bra? Fordi, desto lenger fremme man spiller, desto mer kan man bidra med i angrep og det er  som kjent i angrep mål scores. En forsvarsspiller som scorer mål får 1 poeng mer enn en midtbanespiller, og han får igjen 1 poeng mer enn han som spiller angrep. Se etter disse spillerene!Bonusordning
Hver kamp skal fordele 3, 2 og 1 bonuspoeng til spillerne som spiller kampene. Her er det lurt å være på hugget å følge med på hvem som er aktuell for bonuspoeng. De er ofte gjengangere.
Når du klikker deg inn på informasjon om spillerne er det ei kolonne for BPS. Det er basert på BPS, bonuspoengene blir fordelt. Jo høyere BPS snitt, desto høyere er sjansen for at vedkommende får bonuspoeng.
Om du sammneligner 4 forsvarere på et lag, hvil du se et klart mønster i hvem som har høyere enn andre. De med høyest BPS er spillere som får flest bonuspoeng, som regel.

Ready, set go!

Nå har du fått laget og er fornøyd klar til å starte! Og det er nå det er viktig å være på alerten.
Hver runde har du 1 gratisbytte, og vi anbefaler å samle opp 2 FT så fort du klarer. 2 FT betyr at du har to gratisbytter, og det er det meste du kan samle opp. For å få to gratisbytter, så må du unngå å bytte til ei runde.

Hvorfor er dette en fordel? Du kan da gjøre flere endringer samtidig og har lettere for å gjøre f.eks Willian og Ramsey om til Kevin De Bruyne og Ince uten å måtte ta poeng hit.

Du skal selvsagt ikke samle opp 2 bytter på død og liv, men om du ikke må gjøre bytte, er det lurt å stå over. Hvert bytte du tar utover det ene gratisbytte du får hver runde, koster -4 poeng, og det kaller vi 1 hit. Tar du 2 hit, så gjør du enda ett bytte og får -8 poeng.

Hit it or stay c00l?
Du vil før eller senere komme i en situasjon der du må ta en hit, pga lagstruktur, skader, suspensjoner, salg, bomkjøp o.l. Det du må spørre deg om før du tar en hit er:
1. Vil du få en umiddelbar boost? Hvis JA, gå videre. Hvis NEI, men kan få det på lengre sikt, da står du av
2. Vil jeg tjene på det i et lengre løp, 3-5 gameweeks? Hvia JA, gå videre. Hvis NEI, dropp det.
3. Henter jeg en spiller som går rett inn på laget for flere gameweeks enn denne? Hvis JA, gå videre. Hvis NEI, dropp det.

Tar du først en hit, så ikke gjør det 6 dager før en ny runde. Da kan du risikere at spilleren du henter blir skadet eller syk, og du må kanskje gjøre enda enn hit (snakker av erfaring fra høsten 2015. Hentet Pelle for Aguero, som også ble skadet).

Team Value
Lagets verdi har mye å si. Vi går ikke inn i detaljer på dette her, men spillerne øker og minker i verdi sammenhengende med salg og kjøp. Dette kan du se på FPL sin offisielle side, eller du kan laste ned gratis appen, FFFIX for å se oppganger og nedganger. fplstatics er også en fin side å følge med.
Har du spillere du ønsker hente inn, som ALLE skal hente, kan det være lurt å følge med på når han stiger og når spilleren du har synker. Noen få ganger er det verdt å hoppe på “bandwagon” tidlig, for å få med prisøkning. En spiller kan maks stige eller synke £0,3 mellom to runder.

En bandwagon er et uttrykk som brukes om en spiller alle vil kjøpe etter en runde.
F.eks, da Martial kom til United og scoret i første kamp. Da ville alle ha han på laget, og han steg £0,8 på 3 runder.

Om Austin scorer hattrick i første runde, og du har Gayle som blir utvist, da kan det være greit å bytte til Austin med en gang, for han kommer 90% sikkert til å øke £0,3 den uken.
Ikke heng deg for mye opp i dette om du er fersk. Da er forståelse av spillet viktigst. Om du ønsker spille for å oppnå høy value, så gjør det med måt.
Fordelen med høy Team Value er at du kan ha flere millioner å rutte med på senere stadier i sesongen. Da kan du ha råd til De Bruyne i stedefor Ramsey.

HUSK: Det er første 1/3-del av sesongen verdiene forandrer seg mest. Etter dette bør du ikke bruke mye tid på valuebygging.Kapteinsvalg
Skal du opp og fram fra starten av, gjør safe, enkle og kjedlige kapteinsvalg. Tar du Rooney mot City som blanker, mens massen har Lukaku mot Huddersfield som scorer 4, ja da har du et haaav av poeng å ta igjen.
Gjør de enkle og mest forventede kapteinsvalgene. Pollen på siden her er ofte en god pekepinn på hvem du skal velge. Se hvem “massen” velger.

På slutten av sesongen når du må igjen poeng, så er det verdt å gamble.
Evt. når det er helt åpent om hvem en bør velge. Da kan spenstige kapteinsvalg lønne seg. Chicarto mot Huddersfield hjemme f.eks?

Kjøp og salg av spillere
Når du kjøper en spiller har han en kjøpspris. Etterhvert som han stiger i pris vil han gi økt salgsverdi for deg. Du får £0.1 i gevinst pr £0.2 han stiger.
Om du kjøper han for £7.0, og han stiger til £7.6, da får du £7.3 når du selger han
Om du kjøper han for £6.5, og stiger til £7.0, da får du £6.7 når du selger. Hvis du finner på å kjøpe han tilbake runden etter, og han fortsatt ligger på £7.0, da må du kjøpe han for den prisen og har faktisk tapt £0.3 på en dårlig vurdering.

Men om du kjøper for £6.0, og han synker til £5.7, da får du £5.7 når du selger.

“Flokk-mentalitet”
Er du på Twitter, VGD, FFScout eller andre debatt sider, er det lett å gjøre som alle andre. Du føler det er trygt.
Men hva om de du hører på er typiske folk som brøyter seg frem og hevder de vet best, selv om de ligger langt ned i sumpen? Kan de stoles på?
Er 15-personers mening representativ for hva 4.5 million spillere gjør, eller hva som er best for deg?

Følg dyktige spillere på Twitter. Diskuter med personer du vet er gode, og sist men ikke minst det aller viktigeste:

“STOL PÅ DEG SELV!”

Tilslutt vil vi ønske deg lykke til, og husk sjekke innom siden vår for gode tips. Vi har lovd å komme med et 3-veis valg av spiller til hver runde, og vi skal alltid gi deg gode kapteinstips og presenetere deg siste nytt før hver runde!

Du kan også diskutere FPL med @Freddyrovers på Twitter, som er mannen bak siden.

Bli også med i FPLNOR sin liga: 

Facebook Comments