@Bibelnissen skal den neste uken presentere for oss de ulike budsjett alternativene vi har på de ulike lagdelene, for å hjelpe deg med å ta de beste valgene.
2 år på rad har han havnet innenfor topp 5000 i verden, så denne mannen kan sine saker!

Idag ser han på forsvarerne

Hei igjen, kjære lesere av FPLNOR.no, og bienvenida (det betyr velkommen) til andre del av totalt fire i denne artikkelserien om budsjettalternativer i årets FPL-sesong. Hvis du ikke har lest del 1 (om keepere) først, så anbefaler jeg å gjøre det, da det som står skrevet der er relevant også for denne delen om forsvarsspillere.

Budsjettfordeling og forsvarsplassene
I likhet med keeperplassen er forsvaret en posisjon som tradisjonelt sett, til en viss grad, blir nedprioritert rent budsjettmessig. Det er sjeldent vi ser FPL-managere ha suksess med å nedprioritere det offensive for å kunne spe på med det aller edleste i forsvar – i alle fall rett ut av startblokkene. Når (eller hvis) det åpenbarer seg gode budsjettløsninger lenger frem på banen, så vil det etter hvert bli enklere å omjustere og investere mer midler i forsvar, når vi også vet hvilke topplag som er aller gjerrigst bakover. Det er i alle fall den oppfatningen undertegnede har. Samtidig er det viktig å identifisere også dyre forsvarsspillere som vi ser er veldig nyttige FPL-assets når sesongen går sin gang. For eksempel var det viktig å være med på Chelsea-festen når CS-ene rullet inn på løpende bånd i fjor høst, men det tok tid før forsvaret deres virkelig satt. Innen da var det tydeligere hvilke reelle billige alternativer man hadde offensivt, og som man kunne sette inn for å øke forbruket lenger bak på banen.

Min opprinnelige tanke er derfor å starte med et relativt billig forsvar, og heller forsøke å plukke opp premium-forsvarere til rett tid etter hvert som vi kommer litt lenger utpå høsten. Derfor er jeg på utkikk etter de riktige forsvarerne til maks 5.0, og det håper jeg du er også!
Jakten på en startende 4.0-forsvarer

Hver sommer opplever vi at 100 virtuelle millioner føles for lite til å sette opp et lag når alle de som var så fine å ha forrige sesong har blitt dyrere. Man forsøker å skvise hver minste lille krone ut av pengesvampen, og i denne prosessen befinner mange seg plutselig letende rundt nede i brønnen etter en forsvarsspiller til 4.0. Dette er i utgangspunktet en dristig idé, da disse er priset til nettopp 4.0 fordi FPL forventer at det blir lite spilletid på d. Stort sett dukker det likevel opp ei “litta luring” i pre-season som gjør fordelingen av budsjettet akkurat det lille hakket enklere for oss. Foreløpig ser det dårlig ut.

I fjor hadde vi kulthelten Jordi Amat, og året før hadde vi Matt Targett. Før der igjen har André Wisdom og Alan Hutton gitt oss en hjelpende hånd. Det gjenstår å se om vi får nye medlemmer i FPLs egen Hall of Fame denne sesongen, for de reelle alternativene er ikke mange. Rangel er populær fordi han er den av årets 4.0-kandidater som tok flest poeng forrige sesong, men han er antatt å være andrevalg hos Swansea. Vær her forsiktig, da den høye eierandelen kombinert med forventet lite spilletid gir stor risiko for prisfall. I stedet vil jeg peke på Burnleys Kevin Long som kjemper med Tarkowski om å overta plassen til Michael Keane i deres midtforsvar. Newcastles Haidara var mer eller mindre fast sist Newcaslte var i PL, men slet med skade hele forrige sesong.
Her må man rett og slett bare følge med på antall spilleminutter gjennom pre-season, og gjøre seg betraktninger.

Den ueksotiske, men nyttige, 4.5-bolken
Noe av det som best kjennetegner tiden like etter at FPL er gjenåpnet for ny sesong er setningen: «Jeg finner ingen spennende 4.5-alternativer i forsvar i år». Og nei, de er stort sett ikke særlig spennende, men det gjelder å ta de for det de er – nemlig superbillige enablers som enten skal være del av en budsjettvennlig rotasjon, eller være ren back-up på benk. For det finnes absolutt gode alternativer her, bare man bruker de riktig.

Dersom Long ikke spiller seg til noen startplass i Burnleys midtforsvar, så er Mee (4.5) et flott alternativ med en helt OK måltrussel fra et forsvar som er gjerrige på hjemmebane. Burnley har noen veldig fine hjemmekamper i sesongstarten, og noen desto vanskelige bortekamper, slik at Mee (eller Long) vil være fin som del av en rotasjon. Det samme gjelder Crystal Palace, men det er vanskelig å se at Tomkins eller Delaney skal spille seg til en plass i deres midtforsvar etter kjøpet av Riedewald (5.0).

Med Coleman ute til utpå nyåret etter det grusomme benbruddet i våres, så skal det utkjempes en kamp mellom Martina, Holgate og Kenny (alle 4.5) om rollen som midlertidig høyreback hos Everton. De har en fin åpningskamp, men går deretter inn i en grusom rekke, og man bør i så fall ha en rotasjon som dekker inn disse tøffe kampene klar.

Leicester-forsvarerne er i en tilsvarende situasjon, med kun én på papiret fin kamp i åpningen. Watford og Stoke det samme.

Hos WBA har nyinnkjøpte Ahmed Hegazi fått mange minutter i pre-season etter sin ankomst, men i den perioden har også McAuley vært ute med skade, så det er vanskelig å spå om han er tiltenkt en plass i elleveren.

Utover de nevnte så har vi samtlige opprykksforsvarere foruten Huddersfields Tommy Smith (5.0). Det er ofte verdi i opprykksforsvarere til 4.5, og det kan være nyttig å se på baklengstallene til de aktuelle klubbene fra foregående sesong i Championship. Da finner vi at Brighton og Newcastle var like gjerrige med 40 baklengs hver, og vi ser at Huddersfield slet betydelig mer defensivt med sine 58 baklengsmål (*5 mål kom de to siste kampene når Hudderfield stilte rent B-lag). De har imidlertid hentet inn forsterkninger i sisteskansen Jonas Lössl og den danske midtstopperen Mathias Zanka, og har et fint åpningsprogram.

Det kan være verdi i Brightons Dunk (2 mål, 2 assist), Newcastles Lascelles (3 mål, 2 assist) og Yedlin (1 mål, 6 assist) samt Huddersfields Löwe (2 mål, 3 assists). Se spesielt opp for nyinnkjøpte Suttner hos Brighton (4 mål, 5 assist i Bundesliga) som tidvis har spilt venstrekant i pre-season og Malone hos Huddersfield (6 mål, 3 assist for Fulham i Championship). Sistnevnte må først ta over plassen til Löwe før han er aktuell, som gjør begge til noe usikre kort.

Stort målpoengpotensiale til en billig penge
Jeg satt pristaket for denne artikkelen til 5.0, og så fort vi kommer opp til denne prisklassen, så blir folk betraktelig mer entusiastiske. Her finner vi nemlig betydelig mer etablerte offensive backer og hodesterke stoppere enn hva som finnes i 4.5-klassen. Spillere i denne prisklassen representerer god verdi, men vær forsiktig om du planlegger å benytte disse som del av en rotasjon, så du ikke ender opp med en spiller til 5.0 som tilbringer mesteparten av tiden i laget ditt på benken – det er dårlig bruk av midler.

Den første jeg ønsker å trekke frem, er Southamptons EM-vinner fra forrige sommer; Cedric Soares. Kun en håndfull spillere hadde flere vellykkede innlegg enn Cedric forrige sesong, som forteller meg at han rent statistisk sett var uheldig som ikke fikk flere enn tre assists. Med Southamptons flotte åpningsprogram fremstår han isolert sett som et flott alternativ, men vær obs: Han har nemlig ikke spilt ett eneste minutt i pre-season grunnet deltakelse i Confederations Cup med Portugal i sommer. Derfor vil jeg også peke på Yoshida fra samme klubb, som er mer målfarlig enn Cedric. Tallene hans for målforsøk fra forrige sesong er helt der oppe med de aller mest produktive midtstopperne.

Produktive midtstoppere bringer meg videre til WBA, som også har flotte kamper innledningsvis, og alltid målfarlige Dawson og McAuley er fine alternativer fra start. McAuley hadde en monstersesong i fjor, men Dawson har jevnt over i karrieren vært en større målscorer, og hadde flere målforsøk enn sin kollega forrige sesong.

Som jeg var inne på i del 1, så er forsvarere fra Bournemouth populære grunnet 10 CS forrige sesong, men her vil jeg igjen råde om å være noe forsiktig da det ikke forteller hele sannheten (se tabell lenger ned). Det skal riktignok sies at de har forsterket med både Begovic og Aké, som med sine 3 mål på kort tid i samme klubb forrige sesong absolutt er høyaktuell. Det samme er Daniels, med totalt 15 målpoeng over sine to sesonger i PL.

Den samme tabellen som gjør meg skeptisk til Bournemouth viser at man skal være forsiktig også med West Ham-forsvarere, men Cresswell har vist offensivt potensiale tidligere, og kommer til en billigere penge etter en skadeplaget fjorårssesong.

En annen som var skadeplaget forrige sesong er Crystal Palace’ Dann, som med 5 mål i 15/16-sesongen og 3 mål på de 1700 minuttene han rakk å spille i 16/17, er blant feltets aller farligste hodespillere. Selv med så få minutter på banen rakk han faktisk også å matche de aller beste forsvarsspillerne på antall målforsøk i motstanders boks.

Swanseas Mawson var limt til Sigurdssons dødballer på vårsesongen, men med Sigurdsson ryktet vekk og et tøft åpningsprogram, så blir det vanskelig å forsvare et valg av ham.

Jeg var smått innom Tommy Smith tidligere, og vil bare nevne at selv om han er eneste opprykksforsvarer til 5.0, så bør han absolutt ikke avskrives. Huddersfields fine åpningsprogram er allerede nevnt, og når jeg legger til at han i fjor leverte hele 4 mål og 10 assists fra backposisjon, så er det tydelig at dette er en spennende mann. Vær obs dog, han så nemlig slik ut da Huddersfield sikret opprykket:

Mest fordelaktige åpningskamper
Sånn, da har vi vært gjennom de alternativene jeg ser på som både hetest og kaldest. Men hvem av de skal vi velge fra start? Jeg vil her se på kampprogrammet til hvert enkelt lag de aktuelle forsvarerne tilhører de første 7 rundene, men kommer ikke til å gå inn på potensielle rotasjoner. Likevel vil jeg påpeke nyttigheten av en god forsvarsrotasjon, og denne tabellen kan brukes til å finne nettopp gode rotasjoner. Jeg stopper etter 7 runder fordi andre landslagspause vil være etter den runden, og sannsynligheten for at man har brukt WC innen GW8 starter er stor. Regnbuens farger gir meg hjelp til å rangere vanskelighetsgraden av kampene, fra mitt subjektive ståsted. Grønn for lettest på papiret, gul for middels lett og rød for de aller tøffeste.

Konklusjon
Det jeg umiddelbart legger merke til, er at jeg har fargelagt de fire første kampene til Southampton med grønn tusj, og den femte med gul. Det eneste laget som kan matche dette er WBA, og dermed er det de to klubbene jeg i hovedsak ser til. Duellen mellom Cedric og Yoshida er jevn og går litt på preferanse av spillertype, men et valg av Cedric forutsetter at han er klar til GW1.
Skal du velge mellom Dawson og McAuley ville jeg gått for Dawson, da jeg tror McAuley vil oppleve en viss regresjon, mens Dawson har alle forutsetninger for å opprettholde – eller forbedre – sitt målsnitt.

Jeg vil også trekke frem igjen den samme tabellen over gjennomsnittlige baklengsmål fra forrige sesong (levert av Twitters egne FPLSecrets) som jeg bruke i del 1, da den underbygger Soton og WBAs defensive potensiale:

Vi ser også her at Burnley er ekstremt gjerrige på hjemmebane, men at de er blant de som slipper til mest i klassen på fremmed gress. Med fine hjemmekamper og tøffe bortekamper for Burnley, så vil Mee/Long passe ypperlig inn i en rotasjon hvor de kun spilles i hjemmekampene, og benkes på bortebane.

Palace har ikke avskrekkende hjemmestatistikk, og med hjemmekamper mot Huddersfield, Swansea og Southampton i løpet av de første fem rundene, samt ankomsten til tidligere midtstopper De Boer i managerstolen, så synes jeg Dann ser ut som et flott pick – med forbehold om at man har en plan for å benke ham i bortekampene, spesielt mot Liverpool.

Som jeg var inne på i del 1, har Bournemouth langt i fra overbevisende defensive tall, til tross for 10 CS forrige sesong. Dette, kombinert med møter med Man City og Arsenal i løpet av de fire første rundene, gjør i alle fall undertegnede noe avholdende til offensivt spennende Daniels og Aké.

Stoke og Leicester har ålreite tall fra fjoråret, men tøffe kamper, som jeg har vært inne på. Swansea både verst i klassen og med kjipe åpningskamper – her er det bare å holde seg unna.

Tommy Smith med sitt enorme offensive potensiale og fine kamper er en joker, men med Huddersfields mindre lovende baklengsstatistikk fra Championship, så er det lov til å være avventende. Shoutout også til Brightons Suttner i samme åndedrag, som altså leverte ni målpoeng i Bundesliga forrige sesong, også gjenstår det å se om han kan gjenskape det, og hvor solide Brighton er, i PL.

Helt til sist vil jeg nevne Newcastles kurante kampprogram, som trekker Lascelles og Yedlin inn i lyset. Nyervervelsen Manquillo gjør plassen til Yedlin noe usikker, men Lascelles – som er Newcastles kaptein – er et vel så fint valg, med sine fem målpoeng forrige sesong.

Rangering
For å summere har jeg på ny tatt i bruk forskjellige varianter av månen. Jeg har gitt alternativene jeg har mest tro på nå i innledningen en fullmåne, de jeg er noe mer usikker på en halvmåne, og de jeg ville styrt unna frem til første WC en skyggebelagt måne. Her har jeg lagt mye vekt på de individuelle spillerne, samtidig som jeg har tatt hensyn til kampprogram. For noen av disse ligger nøkkelen til å bli en suksess i gode rotasjonspartnere. Lykke til med valg av forsvarsspillere!

? Cedric, Yoshida, Dawson, Dann, Lascelles, Mee, Suttner
? McAuley, Daniels, Aké, Smith, Löwe, Dunk, Yedlin, Long*
? Martina/Holgate/Kenny, Shawcross, Mawson, Morgan, Prödl

Facebook Comments