@Bibelnissen er godt i gang med å presentere de ulike budsjett alternativene vi har på de ulike lagdelene, for å hjelpe deg med å ta de beste valgene. Nå er turen kommet til midtbanespillerne.
2 år på rad har han havnet innenfor topp 5000 i verden, så denne mannen kan sine saker!

Hola, kjære lesere av FPLNOR.no, og velkommen til tredje del av totalt fire i denne artikkelserien om budsjettalternativer i årets FPL-sesong. Hvis du ikke har lest de to første delene enda, så anbefaler jeg å gjøre det før du begynner på denne. God lesning!

Budsjettfordeling og midtbaneplassene
Som nevnt i de to første delene, så er de defensive posisjonene i laget ofte de som blir tillagt den minste delen av budsjettet i et Fantasy-lag. Da må det nødvendigvis være posisjoner som drar nytte av ekstra midler også, som f. eks. midtbanen. Men det man sparer inn på et billigere forsvar er ikke nok til å velge fritt på midten dersom man også ønsker tungvektere på topp. En ideell sammensetning, slik jeg ser det, inneholder to dyre, én mellomdyr og én billigere spiller på midtbanen, med en enda billigere femtemann hvis hovedrolle er å være dekning fra benk. Og da er det kanskje på tide å nevne at jeg tar utgangspunkt i en 3-4-3-formasjon, som historisk sett har vært suksessrik, og som er min foretrukne tilnærming til spillet.

Med denne sammensetningen vil det også være råd til to dyre spisser, men det innebærer at vi må på budsjettjakt også på midtbanen. Selv om man gjerne tenker at det er de dyre midtbanespillerne som vil hente de store poengsummene, så etablerer det seg ofte særdeles gode alternativer i de lavere prisklassene også. Jeg har satt pristaket til 6.5 – klarer vi å finne denne sesongens Mahrez?

Den femte midtbanespilleren – 4.5 eller 5.0?
I min 3-4-3-formasjon vil jeg ha fire midtbanespillere og tre spisser som jeg ønsker å spille hver runde. Den åttende plassen, eller midtbanemann nummer fem, skal derfor i all hovedsak kun figurere som auto-sub fra benk ved eventuelle uforutsette skader eller lignende. Personlig foretrekker jeg å bruke så lite midler som mulig på denne plassen, og leter primært i prisklassen 4.5. Aktuelle navn her vil være Chelsea-duoen Loftus-Cheek og Chalobah, som har gått på lån til henholdsvis Palace og Watford, samt Burnleys nysignering Cork.

Et navn jeg har markert med ekstra tykk skrift er Tom Carroll, som har tatt dødballer for Swansea i Sigurdssons fravær i pre-season. Disse dødballene førte blant annet til hele tre assists i siste treningskamp. Med Sigurdsson sterkt ryktet vekk, er det håp om at det fortsetter også videre inn i sesongen. Ingen av de nevnte vil være målpoengkonger, og det frarådes å starte med disse på banen mer enn absolutt nødvendig. Det de gjør er å frigjøre viktige midler til andre posisjoner, og er derfor nyttige.

Ønsker du heller en femte midtbanespiller som kan steppe inn når en eller to av de syv primære angriperne har tøff kamp, eller for å kunne veksle med en 3-5-2-variant, så finnes det hakket større potensiale til pris 5.0. Palace har to spennende typer. Puncheon ble nylig utnevnt til kaptein av manager Frank de Boer, som man kan tyde dit hen at sjansene for spilletid er store. Har hatt sesonger med opp mot 13 målpoeng, og om han klarer å gjenskape dette, så vil 5.0 være god butikk. Videre har vi Luka Milivojevic, bedre kjent som Mividjniofwijaisdjnfvic, som forrige sesong – og gjennom pre-season – tok både straffer og enkelte direkte frispark.

Arnautovic’ exit i Stoke kan åpne opp en plass for Ramadan Sobhi, men med tøffe åpningskamper, så er han one to watch. Ikke velg typer som Kanté og Fernandinho – disse får flere gule kort enn målpoeng.Opprykksspillere med stort potensiale
Charlie Adam, Matt Ritchie, Adel Taarabt
. Alle disse er eksempler på midtbanespillere med gode tall fra Championship, som har videreført dette i veldig forskjellig grad til PL. Der Adam var et nydelig value pick i min første – og noe trøblete – FPL-sesong med en ellevill høstperiode for Blackpool, slet de to andre mer med å dra med seg målteften og skaperevnene inn i kamper med tøffere motstand. Men Taarabt var sjeldent Fantasy-aktuell, og Ritchie hadde perioder hvor han var innom undertegnedes lag, og utover våren 15/16 leverte han stadig bedre. Nå har han lagt enda en god Championship-sesong bak seg, og er klar til å på ny forsøke å ta steget opp – denne gang for Newcastle. Her har han nærmest dødballmonopol (inkludert straffer), som automatisk gjør han høyaktuell til en pris på £6.0.

De lærde strides om hvor stor vekt en skal legge på form i pre-season, men jeg er av den erfaring at pre-season-form kan være en god indikator på hva som kommer når sesongen etter hvert blåses i gang. Selvsagt må man se på hvilken rolle den aktuelle spilleren har i laget, historikk når det kommer til å produsere målpoeng o.s.v, og klarer man å hente frem den riktige informasjonen, så kan man treffe på den neste budsjettspilleren som starter med et bang. Den famøse Boselli-fadesen trekkes ofte frem som eksempel på at pre-season-form kan bety kvakk og nada, men for hver Boselli finnes det en Mahrez. For hver Deulofeu en Michu. For å hoppe rett til poenget: Huddersfields nysignering Tom Ince (6.0) har scoret fire mål i pre-season, og har også tatt et flertall av dødballer. Med gode scoringstall fra tiden med Derby i Championship, så ligger det utvilsomt et stort potensiale her, som det blir spennende å se om han får ut i PL.

Sesongens spiller i Championship må selvsagt trekkes frem, men Brightons Knockaert (6.0) har slitt med en skade gjennom hele pre-season, og er usikker til seriestart. 15 mål og 9 målgivende, samt en god dødballfot, gjør dog at dette utvilsomt er en fyr å følge med på. Litt bekymringsverdig for Knockaerts prospekter er det at en annen god dødballfot, Pascal Gross (5.5), har kommet inn fra Ingolstadt. Den marginalt hyggeligere prisen vil kanskje også gjøre at sistnevnte blir vår foretrukkede Brighton-mann på midtbanen. Flest nøkkelpasninger i Bundesliga to sesonger på rad underbygger potensialet.De etablerte
Vi har allerede vært innom Southamptons gressgrønne innledningsprogram, og i del 2 nevnte jeg Cedric og Yoshida som gode løsninger i forsvar. Avhengig av hvordan deres nye manager Pellegrino velger å sette sammen midtbanen, så ser det også her ut til å kunne finnes veldig god verdi. Tadic har blitt justert ned kraftig i pris, og starter etter et par sesonger rundt 7.5 nå med en pris på 6.5. Klarer han å gjenskape tallene fra 15/16-sesongen, hvor han leverte 8 mål og 13 assists, så vil han være et steal. De underliggende tallene fra forrige sesong lover godt. Lagkamerat Redmond (samme pris) har enda bedre underliggende tall, og var blant midtbanespillerne med flest skudd både i boks og på mål forrige sesong – noe som tilsier at antallet mål kan øke fra de 7 han scoret. Og ikke minst: James Ward-Prowse til millionen billigere enn begge to har spilt i en offensiv rolle i pre-season og tatt sin del av dødballansvaret. Fortsetter han i denne rollen, og spiller fast, så er det god verdi å hente her.

I løpet av de første to delene har vi også fått etablert at WBA har et flott åpningsprogram, som gjør deres midtbanemenn interessante. Her har man en skapende kraft i Phillips, som leverte kurante 13 målpoeng forrige sesong, og den mer målfarlige Chadli (begge 6.0) som fremstår som gode alternativer. Om sistnevnte beholder straffeansvaret han hadde forrige sesong, så har han kanskje en liten edge der. Begge har slitt med småskader i oppkjøringen, men man tar selvsagt ingen sjanser i PS, og det trenger ikke ha noe å si for innledningen.

Bournemouth har noen spennende budsjettmids, som jeg mener tilbyr bedre verdi enn deres spisser. Der du får Stanislas og Fraser for henholdsvis 6.0 og 5.5, så må du ut med 8.0 for Defoe og 7.5 for King. Navnet Junior Stanislas gir mange en vond smak i munnen (undertegnede inkludert) etter å plutselig ha forduftet fra jordens overflate rundt januartider forrige sesong, og sliter igjen med småskader. Men skulle han være skadefri, så viser skyhøye 5.1 PPM fra forrige sesong hvor fantastisk han kan være (big if, dog). Fraser har også fin PPM fra i fjor (3.6), men i likhet med Stanislas har han også sine skadeproblemer. Å holde seg fit blir nøkkelen for FPL-prospektene til begge to.Mest fordelaktige åpningskamper
Sånn, da har vi vært gjennom de alternativene jeg ser på som både hetest og kaldest. Men hvem av de skal vi velge fra start? Som med keeperne og forsvarsspillerne, vil jeg her se på kampprogrammet til hvert enkelt lag de aktuelle midtbanespillerne tilhører de første 7 rundene. Jeg stopper etter 7 runder fordi andre landslagspause vil være etter den runden, og sannsynligheten for at man har brukt WC innen GW8 starter er stor. Regnbuens farger gir meg hjelp til å rangere vanskelighetsgraden av kampene, fra mitt subjektive ståsted. Grønn for lettest på papiret, gul for middels lett og rød for de aller tøffeste.

WBA: BOU bur STK bri WHU ars WAT
WAT: LIV bou BRI sou MCI swa wba
SWA: sou MUN cry NEW tot WAT whu
CRY: HUD liv SWA bur SOU mci mun
BOU: wba WAT MCI ars BRI eve LEI
BRI: MCI lei wat WBA bou NEW ars
HUD: cry NEW SOU whu LEI bur TOT
NEW: TOT hud WHU swa STK bri LIV
BUR: che WBA tot CRY liv HUD eve
STK: eve ARS wba MUN new CHE SOU
SOU: SWA WHU hud WAT cry MUN stk

 

Konklusjon
Igjen ser jeg mot Soton og WBA, som med uimotståelig kampprogram og flere gode alternativer i denne prisklassen, fremstår som gode lag å velge sine budsjettspillere fra. Hverken Tadic eller Redmond har overbevist i pre-season, så jeg heiser Ward-Prowse øverst på flaggstanga, som etter rapportene har vært strålende i de siste pre-season-kampene. Hos WBA er jeg noe usikker på Chadli etter å ha sett ham bli benket gjentatte ganger forrige sesong, så derfra foretrekker jeg Phillips. Tross programmet er det en hake ved disse spillerne dog; ingen av lagene scoret særlig mange mål forrige sesong, og ledes av defensivt anlagte managere.

Men det er ikke bare Soton og WBA som har gode åpningskamper. I del 1 nevnte jeg Jonas Lössl som en mulig keepergamble, mye på bakgrunn av Huddersfields fine program. I den anledning vil jeg nå også trekke frem Tom Ince. Som nevnt lenger opp i artikkelen så har han vært i strålende form i pre-season, med fire mål på seks kamper. Ett av målene kom mot Udinese, som viser at han også kan score mot seriøs toppdivisjonsmotstand. Mot Stuttgart var både Ince og fjorårets dødballelegant Mooy på banen i førsteomgang, og det var Ince som tok lagets eneste corner, så her kan vi ha en kombinasjon av en spiller som er direkte og målfarlig, samt tilrettelegger via dødball. Det gjør ham til ett av mine fremste valg i denne priskategorien, men det kommer ved en viss risiko, da vi ikke vet helt sikkert hva Huddersfield og Ince har å komme med i PL.

Jeg har allerede nevnt Bournemouth-duoen Stanislas’ og Frasers potensiale hvis skadefrie, ved å se på deres PPM fra forrige sesong. Skadehistorikken gjør meg noe lunken, men friske og raske vil disse to fort finne vei til toppen av lista (jeg hater ikke Bournemouth altså, selv om det kan virke sånn i artiklene mine). Newcastles fine program har blitt nevnt i de to foregående delartiklene, slik at Ritchie med dødballmonopol absolutt er blant de heteste valgene. Lag som Stoke og Leicester har, som nevnt i del 2, håpløse åpningsprogram, så spillere som Shaqiri, Allen og Albrighton ville jeg holdt meg unna.

Rangering
For å summere har jeg også denne gang tatt i bruk forskjellige varianter av månen. Jeg har gitt alternativene jeg har mest tro på nå i innledningen en fullmåne, de jeg noe mer avventende til en halvmåne, og de jeg ville styrt unna frem til første WC en skyggebelagt måne. Her har jeg lagt vekt på åpningsprogram så vel som rolle i laget og individuelle ferdigheter. Lykke til med valg av midtbanespillere!

? Ince, Phillips, Chadli, Ritchie, Ward-Prowse, Carroll
? Tadic, Redmond, Stanislas, Gross, Fraser, Loftus-Cheek, Chalobah
? Shaqiri, Knockaert, Allen, Albrighton, Cork

Facebook Comments